על החשיבות בעריכת הסכמי ממון לעובדי הייטק

לא מעט אנשים אוחזים בתפישה כי אין קשר בין דיני משפחה לעולם הכלכלה והעסקים ובכלל כך לתחום ההייטק. אולם בפועל, יש בין השניים קשר הדוק.

לא ניתן להפריד בין תחום התעסוקה שלנו לבין התא המשפחתי שלנו, ולא משנה אם אנחנו יועצי משכנתא, בעלי חנות מכולת או עובדי הייטק. הרי סוג הקריירה שלנו, שעות העבודה, מיקום העבודה- על כל אלה משפיע מאוד הסטטוס המשפחתי שלנו.

בני זוג אשר מגדלים יחדיו ילדים מנהלים למעשה מפעל שבו כל אחד מהם תורם כפי יכולתו וכישוריו. לעיתים קרובות צד אחד עובד יותר שעות ותורם יותר להכנסות המשפחה והצד השני עובד יותר שעות בגידול וטיפוח הילדים.

לסוג הקריירה שבחרנו עשויה להיות השפעה מהותית בעתיד על האופן שבו יתחלק הרכוש שנצבר מהלך החיים הזוגיים בקרות פרידה/ גירושין. 

מה הכוונה?

במקרה ובני זוג נשואים מחליטים להיפרד כל הרכוש שצברו במהלך החיים המשותפים אמור להתחלק ביניהם שווה בשווה (תוצאה יחסית דומה חלה לרוב גם על זוגות ידועים בציבור, רק שבמקרה שלהם יש להוכיח כוונת שיתוף בנכסים). ברכוש הכוונה לנכסים מוחשיים כגון, נכסי נדל"ן, כסף, זכויות פנסיה וכן נכסים שאינן מוחשיים כגון מוניטין עסקי, קניין רוחני אופציות או מניות בלתי סחירות.

יש נכסים שקל לחלק אותם בין בני הזוג במקרה של פרידה. מדובר בדרך כלל בנכסים מוחשיים, שאין בעיה להעריך את השווי שלהם. למשל- דירת מגורים, רכב, כסף בבנק, מניות שכירות- כל אלה נכסים שאין שום בעיה להעריך את השווי שלהם ולחלק אותם בין הצדדים.

הקושי מתחיל בחלוקת נכסים בלתי מוחשיים שקיים קושי ממשי להעריך את השווי הכלכלי שלהם.

חלק מהותי מהנכסים שצוברים עובדי תעשיית ההייטק הם נכסים כאלה: אופציות, מניות בלתי שכירות, מוניטין עסקי וקניין רוחני,  והדבר נכון הן לעובדים שכירים והן לעובדים עצמאיים. נכסים כאלה יכולים להיות בעלי ערך כספי גבוה מאוד ואפילו להוות את עיקר הנכסים אשר צברו בני הזוג.

חלוקת נכסים בלתי מוחשיים אשר קיים קושי להעריך את השווי שלהם, עלולה להיות מורכבת ביותר במקרה של פרידה ויותר מכך, עלולה לגרום לצדדים לנהל הליכים משפטיים ארוכים ויקרים מאוד בבית המשפט.

בדרך כלל רואי חשבון אמונים על הערכות שווי של נכסים כאלה בבית המשפט, על ידי הגשת חוות דעת מקצועית בנוגע לשווי החברות, אותה בית המשפט יכול לאשר ויכול שלא.

הצרה היא, שאין נוסחה חשבונאית אחידה לחלוקת נכסים מהסוג שציינתי לעיל ( מוניטין עסקי, אופציות, מניות לא סחירות). הערכת השווי, מותירה לרואה החשבון מקום רב לשיקול דעתו והשקפתו הסובייקטיבית. כתוצאה מכך, הערכת שווי שערך רואה חשבון א'  יכולה להיות שונה לחלוטין מהערכת שווי שערך רואה חשבון ב'.

תוצאה כזאת עבור הצדדים היא לעיתים קרובות מתסכלת מאוד, שכן אין כמעט יכולת להעריך מה תהיה התוצאה הסופית בחלוקת הרכוש.

מה ניתן לעשות?

חד משמעית הדרך הנכונה למנוע אירועי פרידה מתסכלים ויקרים היא לערוך הסכם ממון, טרם מיסוד הקשר או במהלך הקשר. עריכת הסכם ממון במהלך החיים המשותפים היא בעלת יתרונות עצומים שפעמים רבות אנשים אינם מודעים להם.

ראשית, הדרך הכי טובה לערוך הסכם היא כשהצדדים אוהבים ומתקשרים ביניהם טוב. ככה קל להגיע להסכמות.

שנית, במהלך הקשר יש לכם הזדמנות חד פעמית שלא תחזור לתכנן ביחד את העתיד המשותף שלכם. הקמת תא משפחתי דומה לניהול מפעל- זוכרים? יש לכם הזדמנות ייחודית להחליט ביחד כמנהלי המפעל, אין תנהלו את הרכוש המשותף שתצברו בעתיד שיכול להיות רב וגדול מאוד.

שלישית, בהסכם ממון תוכלו לקבוע מראש מהי הדרך הנכונה ביותר עבורכם לחלק את הרכוש המשותף שקשה לחלק וסביר שתצברו- למשל, לקבוע שרואה חשבון מסויים עליו אתם סומכים יבצע הערכת שווי עבור האופציות; לקבוע ששווי האופציות יקבע במועד הבשלתן אפילו אם מועד הבשלה יהיה אחרי סיום הקשר, או הפוך, ששווי האופציות יקבע במועד סיום הקשר אפילו אם טרם הבשילו ( המועד בו יעריכו את שווי האופציות- במועד ההבשלה או במועד סיום הקשר, מהווה סוגייה מהותית מאוד שאפשר לנהל לגביה הליכים ארוכים ומייגעים בבית המשפט ).

התמורה שתקבלו מעריכת הסכם הממון היא ידיעה ברורה כיצד ייראה העתיד המשותף שלכם הן אם תחיו ביחד והן אם תיפרדו ובעיקר הרבה שקט נפשי.

הסכמי ממון